Често задавани въпроси

Следните въпроси и отговори целят да отговорят на Вашите запитвания. При допълнителни въпроси се консултирайте с Вашия лекар или фармацевт.

Листовка за пациента

Свалете листовката за пациента оттук

Мога ли да използвам Лиотон 1000® по време на бременност и кърмене?

Известно е, че през този период проблемите могат да се появят или да се влошат. Няма налични данни за приложението на Лиотон 1000® по време на бременност и кърмене. Ако сте бременна или кърмите, ако мислите, че сте бременна, или ако планирате бременност, се консултирайте с Вашия лекар или фармацевт преди да прилагате Лиотон 1000®.

Добре ли се понася Лиотон 1000®?

Лиотон 1000® се прилага локално върху кожата. Рискът от системни нежелани реакции е много нисък. Прочетете внимателно цялата листовка за пациента, преди да започнете да прилагате Лиотон 1000®. Лиотон 1000® не трябва да се прилага, ако сте алергични към хепарин натрий или някоя от другите съставки.

Как да разпозная хроничната венозна недостатъчност?

Отокът в краката може да бъде първият симптом на венозна болест, дори преди да се появят разширени вени или други видими признаци. Бодежите, изтръпването и сърбежите в краката може да показват начален стадий на заболяване на повърхностните вени или наличие на венозна слабост. Ако забележите, че краката Ви отичат всяка вечер, без значение какво сте правили през деня, или ако глезените Ви са подути след дълъг път, вените може вече да са отслабнали и е време да вземете мерки.

Консултирайте се с Вашия лекар! 

Мога ли да забавя развитието на хронична венозна недостатъчност?

Когато често изпитвате тежест, оток и болки в краката, това е началото на хронична венозна недостатъчност. Отокът се дължи на кръвта, която се събира и застоява в долните крайници и причинява необичайно високо налягане във вените и околните тъкани, а това нарушава микроциркулацията и лимфния дренаж. Мускулите също трябва да се укрепят, за да подпомагат венозния кръвоток. Носенето на компресивни чорапи е доказана мярка. Колкото по-рано започнете да полагате грижи, толкова по-добре.

Консултирайте се с Вашия лекар или фармацевт, ако имате допълнителни въпроси за приложението на това лекарство.

Разширени вени на 21 години?

Тъй като някои хора имат генетично предразположение към разширени вени, дори млади хора (предимно жени) могат да страдат от оток и болки в краката. Обикновено венозната болест прогресира с времето. При по-напреднали стадии, след задълбочено изследване, може да се обсъди оперативно лечение със съдов хирург.

Мога ли да използвам Лиотон 1000® при спортни и други травми?

Да, при травми и навяхвания можете да прилагате Лиотон 1000® за намаляване на отока и кръвонасяданията. Съдържащият се хепарин помага за подобряване на микроциркулацията, за намаляване на болката, отока и зачервяването, а хидроалкохолната гел форма създава усещане за незабавно охлаждане.

Лиотон 1000® не трябва да се прилага върху открити рани и лигавици, върху кървяща кожа и върху инфектирани участъци при наличие на гнойни процеси.