Какво представлява хроничната венозна недостатъчност?

Какво се случва с краката ми?

Когато страдате от хронична венозна недостатъчност, вените се затрудняват да изтласкват кръвта от долните крайници обратно към сърцето.

Вените на краката трябва да се борят непрекъснато с гравитацията, докато изтласкват кръвта обратно към сърцето! За да се осъществи това, е необходим пълен синхрон между няколко механизма: 

  • Сърцето бие и изпомпва кръв, като поддържа постоянния кръвен поток.  
  • Венозните клапи трябва да функционират правилно и да предотвратяват движението на венозната кръв в грешната посока.
  • Съкращаването на мускулите притиска вените и това допълнително подпомага движението на кръвта към сърцето.

Здрава вена с нормално свиване, което подпомага движението на кръвния поток към сърцето

Хронична венозна недостатъчност

Нарушаването на тази система може да доведе до повърхностни разширени вени с клапна недостатъчност. Венозните клапи не могат да се затворят правилно под натиска на обратния кръвен поток и това може да доведе до постоянно увеличение на кръвния обем във вените. Това причинява прогресиращо нарушаване на венозния дренаж и на микроциркулацията. 

Без правилно функциониращи клапи кръвта се движи в грешна посока - надолу към крайниците, където кръвният обем вече е увеличен. Това причинява венозен застой. Това нарушение по принцип е прогресиращо. 

Симптоми, които насочват към нарушение на кръвния поток в долните крайници, са оток, тежест, сърбеж, болки и нощни крампи.    

Хронична венозна недостатъчност с нарушено свиване на вената и прогресираща загуба на еластичност, което затруднява циркулацията на кръвта

Повърхностни разширени вени

В описаната по-горе ситуация има опасност от прогресираща загуба на еластичност и функция на клапите. С течение на времето това може да доведе до появата на разширени вени. Терминът „повърхностни разширени вени“ се използва, за да опише разширени, подути вени, които изпъкват над кожата на долните крайници. Тромбозата обаче представлява още по-голям риск. Венозната тромбоза може да възникне поради образуване на тромб във вената. Това може да причини венозна обструкция.