Какво е лечението на хроничната венозна болест?

Лечение на началните стадии на хронична венозна болест

Упражненията и компресивната терапия помагат при хроничната венозна болест. Моля, консултирайте се с лекар за специален съвет, съобразен с индивидуалното Ви състояние! Приложението на гел, който съдържа хепарин, също може да облекчи отока и болките в краката. 

Лечение на повърхностните разширени вени

Има различни възможности за лечение: консервативни мерки (компресивни методи, упражнения, приложение на лекарства) и по-инвазивни мерки, като склеротерапия, оперативно и ендовенозно лечение.

След оперативно лечение на вените е полезно да се прилага Лиотон 1000®. Лиотон 1000® помага за премахване на отока и на следоперативните синини. 

Компресивни чорапи за консервативна терапия

Консервативни мерки

Дискомфортът, причинен от повърхностните разширени вени, може да бъде намален чрез повдигане на краката и/или носене на еластични компресивни чорапи.

Хиподермична игла за извършване на склеротерапия

Склеротерапия

Склеротерапията е често срещано лечение на повърхностните вени тип „паяжина“ и на умерено разширените вени. С помощта на малка игла, във вената се инжектира специален разтвор (склерозиращ агент). В отговор вената склерозира, стените ѝ се слепват и постепенно съединителната тъкан се резорбира от организма и може да изчезне.

За да се ускори и улесни оздравителният процес, след склеротерапия, както и след други оперативни методи, трябва да се носят компресивни чорапи. Склеротерапията може да се извършва под ръководството на ултразвук.

Ъглов скалпел за хирургично премахване на повърхностни разширени вени

Оперативно лечение

Стрипинг на вена: Оперативното отстраняване на повърхностните разширени вени с помощта на гъвкава сонда се нарича стрипинг (изтегляне). „Изтеглянето“ на увредените вени е стандартна интервенция и в зависимост от тежестта на състоянието се извършва  извънболнично или стационарно на няколко етапа.

През разрез, направен под разширената вена, се въвежда гъвкава сонда, която захваща вената и я отстранява.

Амбулаторна флеботомия: Под местна упойка повърхностната разширена вена се издърпва през множество малки разрези, направени в кожата. 

Лазерна терапия за лечение на заболявания на повърхностните вени

Ендовенозни процедури

Лазерно лечение: Днес лазерната терапия е съществена стъпка в лечението на венозни заболявания. Това е минимално инвазивна алтернатива на хирургичното премахване на повърхностните разширени вени. След местна упойка във вена сафена се въвежда фиброоптичен катетър, който излъчва фокусиран лазерен лъч. Този лъч изгаря вената отвътре и затваря нейния лумен.

Радио-честотна аблация: Функционира на същия принцип, но вместо лазерен лъч се използват високочестотни радио вълни.

Лечение на напреднала хронична венозна болест

Развитието на венозна язва при заболяванията на повърхностните вени представлява най-напредналият стадий. Пациентите са затруднени в ежедневните си дейности. Следователно терапевтичните цели при напредналата хронична венозна болест са:

  • контролиране на симптомите
  • подпомагане на заздравяването и предотвратяване на нови язви
  • възстановяване на нормалната способност за движение

Лечението на болката и отока включва повдигане на крака над нивото на сърцето, използване на компресивни чорапи или превръзки и изпълняване на упражнения за подпомагане на венозното връщане.

Продължителните и по-тежки заболявания на повърхностните вени могат да доведат до язви в областта на глезените и да затруднят ежедневните дейности. Ключовите мерки за предотвратяване и заздравяване на язвите са намаляване на отока и подобряване на венозния кръвен поток. В повечето случаи зарастването на раните започва, след като се подобри кръвообращението в долните крайници.