Как мога да се предпазя от хронична венозна болест?

Още полезни съвети

Жена прави упражнения за раздвижване върху килимче за йога, за да се предпази от тежест в краката

1 - Предпазване от хронична венозна болест: Упражнения за здрави крака

Упражненията за раздвижване подпомагат вените в най-важната им задача - придвижването на кръвта обратно към сърцето. Много упражнения могат да се правят вкъщи или дори в офиса:

  • за поддържане на кръвния поток
  • за поддържане на еластичността на вените и подвижността на краката

Знаете ли че?
Дори 10-15 минути на ден могат да намалят дискомфорта, отока, болките, напрежението и тежестта в краката и да осигурят по-дълготрайно здраве и физическа форма.

Женски крака с компресивни чорапи за предпазване от хронична венозна недостатъчност

2 - Предпазване от хронична венозна болест: Компресивни чорапи

Носенето на компресивни чорапи се препоръчва, особено ако продължително време през деня седите, стоите изправени или  вървите. Компресията, осигурена от чорапите, подпомага кръвообращението в краката, като противодейства на налягането, което се създава във вътрешността на вените. Това им помага да изпомпват кръвта обратно към сърцето.

Здравословна и добре балансирана закуска с високо съдържание на фибри за избягване на запек и предпазване от повърхностни разширени вени

3 - Предпазване от хронична венозна болест: Храна богата на фибри

Добре известно е, че богатата на фибри храна предпазва от повърхностни разширени вени. Когато се консумира в достатъчни количества, тя помага срещу запек, който в противен случай повишава коремното налягане и може да претовари венозната система.

Плодове, богати на антиоксиданти и биофлавоноиди, за предпазване от хронична венозна недостатъчност

4 – Предпазване от хронична венозна болест: Плодове

Известно е, че мощните антиоксиданти, като витамин С и биофлавоноидите в свежите плодове, предпазват колагеновия слой на венозната стена. Колагенът е важен за поддържане на здравината на вените.