От какво се причинява хроничната венозна недостатъчност?

Как функционират вените и какви са рисковите фактори?

Вените връщат кръвта от всички органи на тялото обратно към сърцето. За да достигне сърцето, кръвта трябва да се придвижи нагоре от вените на долните крайници. Мускулите на прасците се свиват при всяка стъпка, притискат вените и така кръвта се изтласква нагоре. Във вените има клапи, които осигуряват еднопосочното движение на кръвта нагоре, а не надолу.

При увреждане на клапите се развива недостатъчност на повърхностните вени. Тогава кръвта може да се връща в обратна посока. 

Най-важните рискови фактори за увреждане на клапите са:

  • Нездравословен начин на живот (тютюнопушене, затлъстяване, липса на движение)
  • Наследственост
  • Бременност
  • Увреждане на крайник в резултат на травма, операция, или тромби
  • Продължителното стоене или седене на едно място може да доведе до повишено налягане във вените на краката

Как може да се се забави развитието на хронична венозна недостатъчност?

Можете да направите много неща, за да подобрите кръвния поток във вените на долните крайници. Освен това можете да сведете до минимум симптомите и риска от развитие на усложнения. Колкото по-рано започнете, толкова по-добре.

Най-важната препоръка е воденето на здравословен начин на живот. Необходимо е повече движение, отказ от алкохол и цигари, спазване на балансирана здравословна диета. Редовните упражнения за крака също могат да противодействат на появата и прогресията на хронични венозни заболявания. Освен това Лиотон 1000® може да предпази от усложнения в резултат на повърхностни разширени вени.

Жена в добра спортна форма се подготвя за упражнения за предпазване от хронична венозна недостатъчност
Енергична усмихната жена се наслаждава на здравословна закуска за предпазване от хронична венозна недостатъчност
Жена се навежда напред, за да разтегне уморените си крака след като е тичала в града за предпазване от венозна недостатъчност