Какви са клиничните симптоми и стадиите на хроничната венозна недостатъчност?

Стадии на венозната болест

Заболяванията на повърхностните вени могат да засегнат мъже и жени от всички възрасти и нива на активност. Много хора имат видими повърхностни разширени вени, докато при други хора не се забелязват симптоми на венозна болест.

Поставянето на точна диагноза е в основата на правилната класификация на венозния проблем.

За да се намали объркването и да се въведат стандартни термини за венозните проблеми, група експерти създадоха система за класификация, известна като CEAP (КЕАП). Това съкращение означава:

  • Клинична картина  – как изглеждат вените на пациента
  • Етиология – дали проблемът е наследствен или не
  • Анатомия – кои вени са засегнати
  • Патофизиология – в коя посока тече кръвта (нормален или нарушен поток) и дали кръвният поток е блокиран.
Крак без видими симптоми на хронична венозна болест

Липса на видими симптоми на заболявания на повърхностните вени

Крак без видими симптоми на хронична венозна болест.

Крак с видими вени тип „паяжина“

Разширени вени тип  „паяжина“

Вените, които можете да видите или усетите точно под повърхността на кожата, се наричат повърхностни вени. Вените тип „паяжина“ са струпвания на малки кръвоносни съдове близо до повърхността на кожата. Често те са червени, сини или лилави и имат вид на паяжина. Обикновено се образуват по лицето и краката. 

Крак с повърхностни разширени вени

Повърхностни разширени вени

Повърхностните разширени вени обикновено се появяват точно под повърхността на кожата на краката. Тези уголемени или разширени части на вените се виждат лесно, защото изглеждат удебелени и усукани. Те могат да се открият по-трудно, ако сте с наднормено тегло, защото мастната тъкан под кожата може да ги прикрие.

Крак с оток

Оток

Ако страдате от хронична венозна недостатъчност, в долните крайници и глезените често се образува оток. При натиск с пръст в тъканта може да се образува вдлъбнатина, която да се запази дълго време.

Причините включват тютюнопушене или консумация на алкохол, продължително стоене или седене на едно място, резки температурни промени и хормонални колебания. 

Крак с промени в цвета на кожата или зачервяване

Кожни промени

Продължителното задържане на кръв и повишеното налягане във вените могат да причинят червеникаво-кафяви промени в цвета на кожата. Те са най-видими около глезените, но могат да се появят и по подбедриците и стъпалата.

Крак с открита венозна язва

Венозни язви

Венозните язви обикновено са болезнени при допир, не много дълбоки и причиняват умерен дискомфорт. Те са усложнения на предходните стадии на хроничната венозна болест.

Венозните язви често започват като малки рани, които могат значително да се уголемят. Венозните язви могат да отделят течност и да са червеникави на вид.

Как може да се предотврати хроничната венозна недостатъчност?

За да се намали рискът от развитие на хронична венозна недостатъчност, се препоръчва здравословен начин на живот. Особено важни са достатъчното движение, избягването на алкохол и цигари, както и балансираната диета.

Редовната гимнастика за раздвижване при хора с разширени вени също може да противодейства на развитието и прогресията на хроничната венозна недостатъчност. Лиотон 1000® може да предотврати и усложнения в резултат на повърхностните разширени вени.